2011. március 16., szerda

Tájékoztatási kötelezettségekre vonatkozó könnyítések

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megújította a kedvezményezettek tájékoztatási kötelezettségeire vonatkozó dokumentumot, s így egyszerűbbé és gyorsabbá válhat a források felhasználása.

A nyertes projektek megvalósítása során a „Kedvezményezettek Tájékoztatási Kötelezettségei” c. útmutatóban előírt kommunikációs kötelezettségeket kell teljesíteniük a projektgazdáknak.

A tájékoztatási kötelezettség – a módosítás eredményeképp – az elnyert támogatási összeg nagyságától függ. A legnagyobb beruházásokat érintő első csomagban az eddig elvárt 35 kommunikációs elemet 14-re csökkentették. Ennek következtében 7 aktivitás feletti kötelezettsége csak olyan beruházásoknak van, ahol a projekt támogatási értéke meghaladja a fél milliárd forintot. Mindhárom csomag esetén kötelezően elhelyezendő tájékoztató táblákra vonatkozó új előírások alapján a kedvezményezettek sokkal költséghatékonyabb módon tehetnek eleget tájékoztatási kötelezettségeiknek. A korábbi táblák helyett, amelyek jelentősen megnövelték a kommunikációs költségeket, a jövőben szabvány méretű táblákat készíttethetnek a projektgazdák.

Az Új Széchenyi Terv honlapján (www.ujszechenyiterv.gov.hu/arculat) megtalálható egyszerűsített útmutató a kötelezettségek felsorolásán túl segítségként, praktikus, kézzelfogható útmutatóként is szolgál az uniós pályázatokon nyertes kedvezményezettek számára kommunikációs aktivitásaik során.
Új eszköz a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség oldalán elérhető (http://www.nfu.hu/), az európai uniós források felhasználásáról tájékoztató „Térképtér”, melynek immár projekttartalommal és fotódokumentációval való feltöltése is lehetséges.